
Kapitalizm Kirletiyor - Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr.

Kapitalizm Kirletiyor
Yazar: Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr. |
Tarih: 06 / 07 / 2026 |
Yazı Okunma: 230
Su ve Toprağın alınır, satılır bir mal haline getirilerek bir azınlığın tekeline alınması ve geri kalanların dışlanması ahlaksızlıktan başka bir şey doğurmaz. Friedrich Engels.
"Yeryüzü bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık." Kızılderili atasözü.
"Madene karşı çıkmak Türkiye'yi köle yapmak istemektir" söylemi gerçekçi değildir. Bu konudaki itirazlar üretime değil, kontrolsüz ve vahşi madenciliğe karşı çıkmaktır. Gelişmiş ülkeler de maden çıkarmaktadır; ancak bunu sıkı çevre kuralları, bilimsel denetimler ve toplumsal mutabakat çerçevesinde yapmaktadır.
Mesele madenin varlığı değil; doğanın, su kaynaklarının, toprağın ve yaşam alanlarının geri dönülmez şekilde tahrip edilmesidir. Üzerinde tarım yaptığımız 16-18 cm lik toprak eğer koşullar uygunsa ortalama olarak 4000 (Dört bin) yılda oluşur.
Ülkemizin dağları, yaylaları, ormanları ve su kaynakları yalnızca bugünün değil, gelecek nesillerin de ortak mirasıdır. Birkaç yıllık ekonomik kazanç uğruna binlerce yılda oluşmuş doğal zenginliklerin yok edilmesi kabul edilemez.
Su varsa hayat vardır, Orman varsa nefes vardır, Toprak varsa üretim vardır.
Mesele madene karşı çıkmak değil, Mesele yaşamı tehdit eden vahşi madenciliğe, doğa talanına ve gelecek kuşakların haklarının gasp edilmesine karşıdır.
Çevreyi korumakla yükümlü kurumların, yeraltı ve yerüstü sularını tehdit eden projelere sorumsuzca ÇED izni vermesi de kabul edilemez.
Bu, tarafsız denetim değil; adeta tahribata evet deyip onay vermektir.
Bu durum; suyu kurutmak, toprağı çoraklaştırmak ve geleceği ipotek altına almaktır.
Su kaynakları tükenirken göl kenarlarının imara açılması, içme suyunun ticarileştirilmesi ve sanayi atıklarının doğaya bırakılması düpedüz ihmaldir.
Çevre politikası dediğiniz şey, lafla değil icraatla olur. Bilimden uzak, denetimsiz ve çıkar odaklı kararlarla ne su ,ne toprak ne hava ve de doğa korunur.
Güneş Enerjisi Santralleri;
Geniş arazi kurulumlarında en büyük risk, yerel flora ve faunanın yaşam alanının parçalanmasıdır.
Panellerin kapladığı alan altındaki bitki örtüsü, güneş ışığından mahrum kaldığı için değişime uğrar. Bu durum, o bitkilerle beslenen yerel hayvan türlerini göçe zorlayabilir.
Tesis etrafına çekilen çitler, yaban hayatının geçiş koridorlarını kapatarak genetik çeşitliliğin azalmasına neden olabilir.
İnşaat aşamasında arazinin tesviye edilmesi ve bitki örtüsünün kaldırılması, toprağı rüzgâr ve su erozyonuna açık hale getirir.
Koyu renkli paneller, doğal araziye göre daha fazla ısı emebilir. Çok büyük ölçekli tesislerde bu durum "yerel ısı adası" etkisi yaratarak mikroklimaları hafifçe değiştirebilir.
Türkiye’de madencilik, HES projeleri, termik santraller ve yoğun sanayi faaliyetleri gerçekten çevre üzerinde ciddi baskılar oluşturabiliyor. Özellikle bazı bölgelerde:
Örneğin altın madenciliğinde kullanılan siyanür, iyi denetlenmezse yeraltı sularını tehdit edebilir. Bazı HES projeleri ise derelerin doğal akışını değiştirip ekosistemi etkileyebiliyor.
Ama diğer tarafta devlet ve şirketler şunu ileri sürüyorlar: Enerji ihtiyacı, dışa bağımlılığı azaltma, istihdam yaratma, ekonomik büyüme.
Yani mesele aslında “kalkınma mı çevre mi” ikilemine sıkışıyor. Sorun çoğu zaman faaliyetlerin yapılması değil; denetimin zayıf olması, kısa vadeli kazanç uğruna çevresel maliyetlerin yeterince hesaba katılmaması ve yerel halkın sürece yeterince dahil edilmemesi oluyor.
Gelişmiş ülkelerde de madencilik ve enerji üretimi var ama: çok daha sıkı çevre standartları, bağımsız denetim, şeffaf raporlama uygulanıyor. Türkiye’de de eksik olan bu uygulamalardır.
Kısacası: Bazı projeler ciddi çevre kirliliği yapar ve doğayı tahrip eder. Ama enerji ve hammadde ihtiyacı de bir gerçek. Önemli olan kurallara uyma ve gerçek bir denetimdir.
Maden işletmeleri, hammadde ihtiyaçlarını karşılamakla birlikte doğal çevre, ekosistem ve insan sağlığı üzerinde derin ve uzun süreli etkiler bırakır. Bu etkiler; ormansızlaşma, su ve toprak kirliliği, hava kalitesinin düşmesi ve biyolojik çeşitliliğin azalması şeklinde sıralanabilir.
Çevresel etkileri; Su kirliliği ve kaynakların tüketimi. Özellikle sülfürlü madenlerin çıkarılması sırasında ortaya çıkan asidik sular ve ağır metaller, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarına karışır.
Arazi bozulması ve ormansızlaşma; Özellikle açık ocak madenciliğinde, madene ulaşmak için geniş araziler ve ormanlar tamamen tıraşlanır. Bu durum ciddi boyutlarda ormansızlaşmaya yol açar. Ağır metaller ve kimyasal atıklar toprağa karışarak tarımsal verimliliği yok eder.
Doğal bitki örtüsü ve hayvanların yaşam alanları (habitat) ortadan kalkar.
Hepsinden önemli olan, doğayı yağma ve talanı ki bu yaşamın temelinin aşındırılması, gelecek nesillerin geleceğinin karartılması demek… Eğer vakitlice bu yağma ve talan durdurulamazsa, geri dönüşü olmayan sınır aşılacak…
Doğa talan edilirken ekolojik bir idareden bahsetmek mümkün değildir.
11:39
| Kürt Böreğinin hikâyesi: Rengo Mehmet ve bir lezzetin doğuşu | ![]() |
| Murat AKKUŞ | |
| Kamil Arslan Sana Hiç Yakışmadı | ![]() |
| Akay AKTAŞ | |
| Bugün… | ![]() |
| Bahattin PARLAR | |
| Sokak nefes almaya başladı | ![]() |
| Ayhan ONGUN | |
| Güle Güle Veli Türkeli... | ![]() |
| Ziya Yıldırım GÜNTEKİN | |
| Kök söktüren emekler… | ![]() |
| Fakir YILMAZ | |
| Bir Ahmet Telli Yazısı | ![]() |
| Zeki SARIHAN | |
| Sahi sizin beklentiniz neydi? | ![]() |
| Fatma Çetin KABADAYI | |
| Kapitalizm Kirletiyor | ![]() |
| Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr. | |
| Çîya Nêzîkî Xwedane | ![]() |
| Mehmet AVCI | |
| Kadın | ![]() |
| Adem TANIŞMAN | |
| Topçu Bebel Garcia'nın Franko faşizmini mundar ettiği eylem | ![]() |
| Daşkacı Ewdo | |
| 10 Ekim 2015 Ankara Garı! Affetmeyeceğiz, Unutmayacağız! | ![]() |
| Hasan ÇATAK | |
| NARİN | ![]() |
| Av. Resul Barış Mızrak | |
Iğdır Belediyesi
Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü
Iğdır İl Tarım Müdürlüğü
Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü
Iğdır İl Milli Eğitim
Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü
Iğdır İl Özel İdare
Iğdır Gençlik ve Spor
Iğdır Havalimanı
Iğdır SGK
Iğdır TSO
Iğdır Barosu
Aralık Belediyesi
Karakoyunlu Belediyesi
Tuzluca Belediyesi
Halfeli Belediyesi
Karar Gazetesi
Fotomaç Gazetesi
DHA
Artı Gerçek
Milli Gazetesi
OdaTv
T24
Tele2
Ermeni Haber Ajansı
Amerika'nın Sesi
Evrensel Gazetesi
Jin News
Sözcü Gazetesi
• Rûdaw
• Bernamegeh
• Kürdistan24
• Kundir
• Şalom Gazetesi
• Mezopotamya Ajansı
• Nerina Azad
Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi