DSİ Toprak Kanalları Temizlemeye Başladı 2024 Yılı sulama sezonunun başlamasıyla birlikte Yeşil Iğdır Sulama Birliği sorumluluk sahasında y...           • Iğdır Üniversitesinin Kalite Yönetim Sistemi Bir Kez Daha Tescillendi Kurulduğu günden bu yana kendisini sürekli yenileyerek içinde bulunduğu ça...           • 3 Ağustos 'Ezidi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü' ilan edildi Ermenistan 3 Ağustos'un Ezidi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan etti. Ezidi m...           • BKİ Proje Başvuruları ELİS Üzerinden Online Yapılacak DAP Bölge Kalkınma İdaresi hinterlandında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının resmi yazı ile...           • Rektör Alma, Üniversite Personeli İle Bayramlaştı Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Spor Bilimleri Fakülte...           • YSK Tuzluca Belediye Başkanlığını Ahmet Sait Türkan'a Verdi 31 Mart yerel seçimlerin ardından itiraz konusu belediyelerden biri olan Tuzluca ilç...           • Medet Serhat'ın mezarına saldırıya ilişkin suç duyurusu yapıldı Katledilen avukat Medet Serhat’ın mezarına yönelik saldırıyı protesto eden hukuk ö...           • Rektör Alma, Kız Öğrenci Yurdu’nda Kalan Öğrencilerle Bayramlaştı Rektör Alma, Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Kız Öğrenci Yurdu’nda K...           • Vali Ercan Turan'dan "Ramazan Bayramı" Mesajı Vali Ercan Turan Ramazan bayramı dolaysıyla bir mesaj yayınladı. Vali Ercan Turan Mesajında şunla...           • 12 yaşında başladığı dengbêjlikle kültürünü yaşatıyor! On iki yaşında dengbêjliğe başlayan, Ayşe Şan, Meryem Xanlardan ilham alan Herem Nergiz, &ld...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Reklam Alanı

Facebook

Son Videolar

Şeker pancarı ekimi başladı
33 İzlenme, 0 Yorum

Belediye personeline seslendi
83 İzlenme, 1 Yorum

Medet Serhat mezarına saldırı
84 İzlenme, 0 Yorum

M. Nuri Güneş makama geçti
131 İzlenme, 0 Yorum

GS/FB maçını izlemek istiyoruz
80 İzlenme, 0 Yorum

Asayiş ve Güvenlik Açıklaması
115 İzlenme, 0 Yorum

Tuzluca iradesi gasp edilemez
120 İzlenme, 0 Yorum

Validen anlamlı veda konuşması
98 İzlenme, 0 Yorum

STK'lardan Van tepkisi
178 İzlenme, 0 Yorum

Gündüz Güneş Halka Seslendi
311 İzlenme, 0 Yorum

Güneş: Böyle zulüm görülmedi
279 İzlenme, 0 Yorum

Kürt düşmanlarına İYİ cevap
231 İzlenme, 0 Yorum

Mehmet Nuri Güneş'ten Çağrı
171 İzlenme, 0 Yorum

Yıl 2024: Özgür mahallesi!
139 İzlenme, 0 Yorum

Cantürk Alagöz'e seslendi
248 İzlenme, 0 Yorum
İstatistikler
Toplam: 2759927
Aktif: 39
Bugün: 1230
Dün: 1987

BİLİM, DİN VE SİHİR - Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr.

BİLİM, DİN VE SİHİR

Yazar: Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr. |  Tarih: 09 / 05 / 2022 |  Yazı Okunma: 225


Bilim, evrenin, olayların tümünü veya bir kısmını konu edinip gözlem ve deneyle olaylar ve olgular arasındaki ilişkileri(Sebep-sonuç ilişkisi) bulma çabasıdır.

Bertrand Russel, bilimi şöyle tanımlar;”Bilim gözlem yoluyla ve bu gözlem üzerine kurulmuş akıl yürütme ile önce dünyayla ilgili belirli olguları sonra da bu olguları birbirine bağlayan yasaları bulma ve geleceğin önceden kestirilmesini olanaklı kılma girişimidir”

Bilim evrende olup bitenleri öğrenme ihtiyacından doğmaktadır.

Bilim, din ve sihir/büyü,farkına gelince,din yaradılış gereği  olup biten her şeyi  tanrı veya tanrılara bağlayarak ,onların istek ve iradelerinin birer  sonucu olarak çalışır.

İnanç sistemine dayanan dinlerde, tartışılmadan kabul edilmesi gereken  gerçekler söz konusudur.Bu durum batı hırıstıyan  teolojisinde önce ,inanıyorum sonra inandığıma inanıyorum şeklinde özetlenmiştir.Dinde değişmezlilik esastır.İnanç ve kuralların hiçbir şekilde değişmemesi esastır.Oysa bilimde sürekli değişim söz konusudur.Çünkü değişim gelişmenin ve uygarlaşmanın ön koşuludur.

Din evrende olup biteni ya doğrudan doğruya ya da Melek,Şeytan,Cin gibi kavramlarla dolaylı yoldan Tanrıya bağlayarak açıklar.

Sihir ve büyü ise doğayı, dıştaki eşyayı insan iradesine bağlanmaya, boyun eğdirmeye uğraşır.Burada gerçekten çok özlemleri ve istekleri gerçekleştirmek esastır.

Özelikle orta çağda hastalıkların, işlenen günahlar nedeniyle, Tanrı tarafından cezalandırması veya cin çarpması sonucu olduğu inancı çoğu din çevrelerince de destek görmüştür.

Aziz Augustinus ,hırıstiyanların uğradıkları bütün hastalıkların cinlerin ve pagan dönemi  Tanrıların eseri olduğunu öne sürüyordu.Hastaların iyileşmesi için artık azizlerin,evliyaların  aracılığına baş vuruluyor ,dualar okunuyor ,kutsal yerler ya da emanetler ziyaret ediliyordu.

Tanrının öfkesini yatıştırmak ve cinleri kovmak için din adamlarına görev düşüyordu.Bunun için kurbanlar,adaklar sunuluyordu.

Sihir ve büyü, İnsanları kötü ruhlardan korumak ve iyi ruhları cezp etmek için yapılan  amellerdir.İyi ruhları çağırmak ve kötü ruhları kovmak için bolca kurban ,nezir hatta cinayetler işlenir.Sihir ve büyü daima cinayete eşlik etmiştir.delildir.

Ortaçağda kırkını çıkarmamış  kırk bebeğin cesedi  metruk bir (Versayda) kilisenin mihrabında bulunmuştur.Bu sihir ve büyünün caniliğine bir

Sihir ve büyü İslam dünyasında da görülmektedir.Ancak sihir ve büyü ,muskacılık ve üfürükcülük şeklinde olmaktadır.Muska, günahlardan , kötülüklerden  ve cinleden  korumak için ,nazardan sakınmak ve birine büyü yapmak veya olan büyüyü bozmak için yazılır.

Bilim sağladığı sağlam ve kesin veriler sayesinde insanları,sonucu belirsiz kör inançlardan uzak tutmuştur.

Bilimde düşünceler ve uygulamalar,özlemlere,rastlantılara ve olasılıklara değil , kesin kural ve yöntemlere bağlıdır.

Din insan düşünüşü, gündelik hayatı ve toplum yasaları üzerinde egemen olmaya başladığında, önce aklı daha sonra deney ve gözlemi karşısında bulmuştur.Bu nedenle felsefe ve bilimle çatışmıştır.

Kiliseye göre evrenin merkezi dünya idi ve dünya dönmüyor dü. Kopernik dünyanın Güneş etrafında döndüğünü söyleyince suçlamalarla karşılaşmıştı.Öyle ki reform başlatan  Martin Luther bile suçlamaya katılarak şöyle diyordu;”Halk  göklerin,evrenin güneşin ve ay in değil de dünyanın döndüğünü kanıtlamaya çalışan ne idüğü belirsiz yıldızcıya kulak veriyor.Kim daqha akıllı görünmek istiyorsa yeni bir sistem ortaya atıyor.Bu budala astronomi bilimini tepetaklak etmek istiyor.Ama kutsal kitap bize, Joshua’nın  dünyaya değil , Güneşe olduğu yerde durmasını buyurduğunu söylüyor”

Cajvin, İncil de dünyanın çakılı olduğunun yazılı olduğunu, yazıldığını söyleyerek,Kopernikin  “Kutsal ruhun üstüne çıkarılmayacağını “öne sürmüştür.

Papaz Giordano Bruno’nun 1600 yılında, Roma da diri diri yakılarak idam edilmesi en acıklısıdır.

Mahkemede hakkında verilen hükmü dinledikten sonra “Benim hüküm dinlerken ürktüğümden çok, sizler bu hükmü verirken korkuyorsunuz”diye bağırmıştı.

Görüldüğü gibi ortaçağ karanlığı, bilimsel çalışmalar yanında ağır bedeller ödenerek yırtılmıştır.Gericiliği,safsatayı,hurafeleri ve her türlü yobazlığı akıl ve cesaretle yenebiliriz.

 18:24




Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Yazarın diğer yazıları
Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail *
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)

Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi