DSİ Toprak Kanalları Temizlemeye Başladı 2024 Yılı sulama sezonunun başlamasıyla birlikte Yeşil Iğdır Sulama Birliği sorumluluk sahasında y...           • Iğdır Üniversitesinin Kalite Yönetim Sistemi Bir Kez Daha Tescillendi Kurulduğu günden bu yana kendisini sürekli yenileyerek içinde bulunduğu ça...           • 3 Ağustos 'Ezidi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü' ilan edildi Ermenistan 3 Ağustos'un Ezidi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan etti. Ezidi m...           • BKİ Proje Başvuruları ELİS Üzerinden Online Yapılacak DAP Bölge Kalkınma İdaresi hinterlandında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının resmi yazı ile...           • Rektör Alma, Üniversite Personeli İle Bayramlaştı Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Spor Bilimleri Fakülte...           • YSK Tuzluca Belediye Başkanlığını Ahmet Sait Türkan'a Verdi 31 Mart yerel seçimlerin ardından itiraz konusu belediyelerden biri olan Tuzluca ilç...           • Medet Serhat'ın mezarına saldırıya ilişkin suç duyurusu yapıldı Katledilen avukat Medet Serhat’ın mezarına yönelik saldırıyı protesto eden hukuk ö...           • Rektör Alma, Kız Öğrenci Yurdu’nda Kalan Öğrencilerle Bayramlaştı Rektör Alma, Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Kız Öğrenci Yurdu’nda K...           • Vali Ercan Turan'dan "Ramazan Bayramı" Mesajı Vali Ercan Turan Ramazan bayramı dolaysıyla bir mesaj yayınladı. Vali Ercan Turan Mesajında şunla...           • 12 yaşında başladığı dengbêjlikle kültürünü yaşatıyor! On iki yaşında dengbêjliğe başlayan, Ayşe Şan, Meryem Xanlardan ilham alan Herem Nergiz, &ld...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Reklam Alanı

Facebook

Son Videolar

Şeker pancarı ekimi başladı
32 İzlenme, 0 Yorum

Belediye personeline seslendi
75 İzlenme, 1 Yorum

Medet Serhat mezarına saldırı
82 İzlenme, 0 Yorum

M. Nuri Güneş makama geçti
124 İzlenme, 0 Yorum

GS/FB maçını izlemek istiyoruz
78 İzlenme, 0 Yorum

Asayiş ve Güvenlik Açıklaması
113 İzlenme, 0 Yorum

Tuzluca iradesi gasp edilemez
119 İzlenme, 0 Yorum

Validen anlamlı veda konuşması
96 İzlenme, 0 Yorum

STK'lardan Van tepkisi
177 İzlenme, 0 Yorum

Gündüz Güneş Halka Seslendi
307 İzlenme, 0 Yorum

Güneş: Böyle zulüm görülmedi
277 İzlenme, 0 Yorum

Kürt düşmanlarına İYİ cevap
230 İzlenme, 0 Yorum

Mehmet Nuri Güneş'ten Çağrı
169 İzlenme, 0 Yorum

Yıl 2024: Özgür mahallesi!
138 İzlenme, 0 Yorum

Cantürk Alagöz'e seslendi
246 İzlenme, 0 Yorum
İstatistikler
Toplam: 2759774
Aktif: 15
Bugün: 910
Dün: 1987

KADINA ŞİDDETİ BESLEYEN KÜLTÜR - Hasan ÇATAK

KADINA ŞİDDETİ BESLEYEN KÜLTÜR

Yazar: Hasan ÇATAK |  Tarih: 25 / 11 / 2021 |  Yazı Okunma: 183


OECD verilerine göre dünyada kadına şiddet uygulayan ülkelerin en başında yer alıyoruz.''At,avrat,silah'' kültürüyle yetişen Türk erkeği-bıyıklı milleti-, kadına şiddet uygulayıp onu öldürmeyi  neredeyse meşru bir hak olarak görüyor.2020 yılından şimdiye kadar  400; son 18 yılda 7.500 kadın öldürüldü.Yine bu süre içinde öldürülen kadın sayısında, %1400 artış var.  Bu hızlı artış neyi kanıtlıyor? Bu  artış şiddetin,cinayetin  meşrulaştığının resmi kanıtıdır.Devlet yetkilileri sadece evli kadınları kadından sayıyor.Evlenmemişse,evlenip eşinden ayrılmışsa,ailesinden ayrı olarak yaşıyorsa o kadın zaten  öldürülmeyi hak etmiştir!. Dekolte giyerek sokağa çıkan kadın taciz edilmeyi hak ediyor,diyen zihniyet çıkardıkları yasalarla neredeyse kadınların öldürülmesini meşrulaştırıyor..Hatta öldürülme korkusuyla resmi makamlardan koruma isteyen kadınlarımıza evli olup olmadıkları soruluyor.Karakola başvuran bir kadın, ''Aile arasında olur böyle şeyler,'' denilerek evine gönderiliyor.Sonra da  ya sokak ortasına kafası kesiliyor,ya kurşunlanır, ya bıçaklanıyor; olmadı  Ürgüp'te Hacer Çelik örneğinde olduğu gibi evinin kapısına bomba düzeneği kuruluyor.Yani her gün ülkemizde bir ''Kırmızı Pazartesi'' olayı yaşanıyor..Gözler kör, kulaklar sağır,vicdanlar suskun.

Kadına şiddet ,erkek egemen bir dilden;inanç,kültür,töre ve geleneklerden güç alıyor.

İstanbul Sözleşmesi'ni bir geceyarısı kararnamesi ile ortadan kaldıran bu,kokuşmuş töre ve gelenek ile şiddeti besleyen inanç ve erkek egemen zşhniyettir.

Kur'an, kadına şiddeti emrediyor.(NİSA Suresi 34.Ayet)

Devletin en tepe noktasındaki kişi, "Ben kadın- erkek eşitliğine inanmıyorum," derken, İçişleri Bakanı erkeklere parmak sallayarak,"Heyy,kendinize gelin,"diyor.

Kadının sırtından sopayı,karnından sıpayı eksik etmeyeceksin,kızını dövmeyen dizini döver,kocandır, sever de döver de,ya benimsin,ya kara toprağın,saçı uzun aklı kısa,eksik etek gibi sözlerle kadına şiddet özendiriliyor,kadın aşağılanıyor.

Hamile kadının sokağa çıkması,kahkaha atması,  kot pantolon ve dekoltesi olan elbise  giymesi,saçının tek telinin  görünmesi ahlaksızlık olarak görülüyor.

Cennet anaların ayakları altındadır diyen erkek, biriyle kavga edince ,senin anını s…..diye başlayan iğrenç küfürler ediyor.

Karşıdakine kızınca, karı gibi sırıtma, diyoruz.

Kadın sokakta rahat yürüyemiyor.

İşyerinde patronunun, karşı masadaki oğlu yaşındaki adamın tacizine maruz kalıyor.

Bazen bir bakışla, bazen bir küfürle, bazen alay edilerek,kadına manevi şiddet uygulanıyor.

Şiddete hayır, diyerek sokağa çıkan kadınlara devlet şiddet uyguluyor.  

Kadına kurbanlık gözüyle bakan erkekler yaşamayı hak etmiyorlar.Yasalar kadını korumuyorsa kadın da kendisini korumalıdır.Üstelik meşru müdafa durumlarında ceza indirimi kullanılıyor.Şaka bir yana,kadınlarımız bu haklarını neden kullanmasın ki?!

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI DAYANIŞMA ve MÜCADELE GÜNÜ’NDE, kadının kurtuluşu kadın- erkek hep birlikte el ele verip erkek egemen kültürün hukuk düzenini onların başlarına yıkmaktır.Bunun da yolu örgütlenme ve dayanışmadan geçer.

11:02




Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Yazarın diğer yazıları
Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail *
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)

Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi