Iğdırlı Boksör Tarkan Kanyar Kiev’de Kazanmaya Kilitlendi Iğdırlı Boksör Tarkan Kanyar Kiev’de Kazanmaya Kilitlendi Iğdırlı profesyonel boks&oum...           • Iğdır’da Bir İlk: Öğrenciler Sermaye Piyasası Uzmanlarıyla Buluştu Iğdır Üniversitesinde kariyer söyleşileri kapsamında düzenlenen “Sermaye Piya...           • Iğdır'da Bir İlk: 1000 Derecelik Ateşte “Çukur Pişirimi” Sanatı! Iğdır'da Bir İlk: 1000 Derecelik Ateşte “Çukur Pişirimi” Sanat Yolculuğu! &nbs...           • İl Emniyet Müdürü Turgay'dan Gençlerle “Güvenli Gelecek” Buluşması Iğdır’da Gençlerle “Güvenli Gelecek” Buluşması: Emniyet Müd&uum...           • Emek ve Demokrasi Platformu’ndan eğitimde şiddete tepki (video) Eğitimde şiddete tepki gösteren Emek ve Demokrasi Platformu’ndan iş bırakma &ccedi...           • Adem Turaç: Siverek’teki Saldırıyı Şiddetle Kınıyoruz Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir lisede meydana gelen silahlı saldırıya ilişkin An...           • Iğdır Türk Eğitim-Sen'den okullardaki şiddete karşı çağrı Türk Eğitim-Sen Iğdır İl başkanlığı Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir lisede yaşanan...           • Iğdır Eğitim-Sen'den OKULLARDA ŞİDDETE HAYIR! Açıklaması Iğdır Eğitim Sen, İl Milli Eğitim Müdürülüğü önünde Şanlıurfa&r...           • Dolandırıcılıkla mücadelede en büyük güç dikkat ve işbirliğidir (video) Dolandırıcılıkla mücadelede en büyük güç; sizin dikkatiniz ve emniyet t...           • Küllük Köyü Öğrencileri Biyoteknoloji Laboratuvarıyla Buluştu Iğdır merkeze bağlı Küllük Köyü Ortaokulu öğrencileri Ziraat Fakülte...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Son Videolar

Filiz Öğretmenden Tespitler!
36 İzlenme, 0 Yorum

Sınıf öğretmeni isyan etti!
43 İzlenme, 0 Yorum

Eğitimde şiddete tepki
46 İzlenme, 0 Yorum

Sorumsuzluktan Facia Yaşandı!
51 İzlenme, 0 Yorum

Dolandırıcılıkla mücadele!
49 İzlenme, 0 Yorum

DAİB'li Atalar Iğdırda Konuştu
107 İzlenme, 0 Yorum

Iğdır'da GES İstemiyoruz!
115 İzlenme, 0 Yorum

M. Emin Çam İçin Acil Çağrı
83 İzlenme, 0 Yorum

Halepçe Soykırımı Tanınmalı
117 İzlenme, 0 Yorum

Halepçe Kara Günün Adıdır
96 İzlenme, 0 Yorum

Kadir Gecesinin Önemi
91 İzlenme, 0 Yorum

Peygamberlerin Ortak Daveti
108 İzlenme, 0 Yorum

2026'nın Newroz Ateşi Yakıldı
115 İzlenme, 0 Yorum
Facebook

İstatistikler
Toplam: 3847907
Aktif: 26
Bugün: 1545
Dün: 1889
Reklam Alanı

.

Bakan Iğdır'da "Zengezur Koridoru" dedi, Ermenistan yanıt verdi

"Trump Yolu" için Iğdır'da temel atma: Ulaştırma Bakanı "Zengezur Koridoru" dedi, Ermenistanlı mevkidaşı yanıt verdi

 

ABD, Ermenistan ve Azerbaycan arasında Washington'da imzalanan Ermenistan'dan geçecek, Nahcivan ve Azerbaycan'ı birbirine bağlayacak "Trump Yolu" için Türkiye, ilk adımı attı. "Kars-Iğdır-Aralık--Dilucu Demir Yolu Hattı"nın temelini Ulaştırma Bakanı attı. Hattın 4-5 yıl içinde bitmesi planlanıyor. Bakan Uraloğlu'nun törende "Zengezur Koridoru" ifadesini kullanmasına Ermenistan yanıt verdi.

ABD-Ermenistan ve Azerbaycan'ın 8 Ağustos'ta Washington'daki üçlü zirvede imzaladığı, Ermenistan'dan geçerek Nahcivan ile Azerbaycan'ı birbirine bağlayacak "Trump Yolu" projesinin Türkiye'den başlayacak ayağı için, ilk temel atma töreni, 22 Ağustos'ta Iğdır'da yapıldı.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ABD ve Ermenistan'ın "Trump Barış ve Refah Yolu", Türkiye ve Azerbaycan'ın "Zengezur Koridoru" diye isimlendirdiği ulaşım hattının kapısını sonuna kadar açıp Güney Kafkasya'da barış ve refah dolu yeni bir dönem başlatacak "Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demir Yolu Hattı"nın yapımını başlatmanın tarifsiz heyecanı ve mutluluğunu yaşadığını söyledi.

 

Bakan, "Zengezur Koridoru'nun hayata geçmesini sağlayacak en somut ilk adımlarından birini atarak, sadece Türkiye'nin değil, tüm Güney Kafkasya'nın ve Avrasya'nın geleceğine damga vuruyoruz" dedi.

 

"Zengezur Koridoru" terimini Türkiye ve Azerbaycan kullanırken, ABD ve Ermenistan,  Washington Zirvesi'nde imzalanan mutabakatlarda resmi olarak kayda geçen "Trump Barış ve Refah Yolu" (TRIPP) ismini kabul ediyor.  Azerbaycan ve Türkiye, hattın geçeceği Ermenistan'ın Syunik bölgesini  ısrarlı  biçimde "Zengezur" olarak adlandırıyor. Ermenistan ise bu isimlendirmeye karşı çıkıyor.

 

Uraloğlu, Türkiye'den başlayarak Asya'yı Avrupa'ya demiryolu ve karayoluyla bağlayan, Hazar Denizi'ni aşarak Doğu Asya'ya ulaşan bir nakliye güzergahı olan Orta Koridor'un öneminin son siyasi gelişmelerle daha da öne çıktığını ve Türkiye'nin kilit noktasında olduğunu vurguladı.

 

Orta Koridor'un geliştirilmesinin önemini anlatan Uraloğlu, "Bugün, sadece bir demir yolu hattının temelini atmıyoruz. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan'ı birleştiren bir köprünün, Çin'den Avrupa'ya uzanan Asya ile Avrupa arasındaki sosyoekonomik ilişkileri daha da pekiştirecek çelikten bir uluslararası bağın yapımına başlıyoruz" diye konuştu.

 

"Uluslararası barış ve refah için yol haritası"

Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti: "Bugün burada, Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu demir yolu hattı ile Zengezur Koridoru'nun hayata geçmesini sağlayacak en somut ilk adımlarından birini atarak, sadece Türkiye'nin değil, tüm Güney Kafkasya'nın ve Avrasya'nın geleceğine damga vuruyoruz. Bu proje, uluslararası barış ve refah için bir yol haritasıdır. Zengezur Koridoru, Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasında ekonomik işbirliğini güçlendirecek, bölgesel barışı pekiştirecektir. Başta Orta Koridor'un paydaşı olan ülkeler olmak üzere küresel ticarette tüm dünya için altın bir çağ başlatacaktır.

 

Güney Kafkasya'da ekonomik işbirliğini artıracak, sınırların açılmasını ve diplomatik ilişkilerin normalleşmesini hızlandıracaktır. 224 kilometre uzunluğundaki Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu demir yolu hattımızı; çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak inşa edeceğiz. Yılda 5,5 milyon yolcu ve 15 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak bu hattımız; 5 tünel, 19 aç-kapa tünel, 3 viyadük, 10 köprü, 144 alt geçit, 27 üst geçit ve 480 menfez ile bir mühendislik harikası olacaktır."

 

Finansman tamam

Hattın bölgesel ve küresel ticarete olumlu yansıyacağını ifade eden Uraloğlu, "Zengezur Koridoru'nun Orta Asya, Hazar Bölgesi, Azerbaycan ve Ermenistan'ı Türkiye’ye bağlayan sosyo-ekonomik, jeopolitik ve jeo-stratejik özelliklere sahip olması ve koridorun Azerbaycan, Türkiye ve Ermenistan arasındaki demir yolu ağını genişletmesi bölgesel ve küresel ticarete de olumlu yansımalara zemin hazırlayacaktır. Koridorun, Nahcivan Özerk Cumhuriyeti, Ermenistan ve Azerbaycan'daki kesimlerinin de inşa edilmesiyle Zengezur Koridoru'nun hayata geçmesi Çin'den İngiltere'ye uzanan uluslararası ticaret hattını daha verimli hale getirecektir" diye konuştu.

 

"Elbette Türk insanımızın merak ettiği 'başladınız da ne zaman bitireceksiniz' sorusu. Burada da dış kredisini temin ettik. 2,4 milyar avroluk bir projeden bahsediyoruz. Dolayısıyla bu finansmanı da temin ettik. Bu proje, inşallah 4-5 yıl gibi bir süre içinde müteahhit firmalarla bitirerek vatandaşımızın hizmetine sunacağız."

 

Konuşmanın ardından protokol, temel atma butonuna bastı. Bakan Uraloğlu, demir yolunun temelini atan işçileri telsizle bağlanarak selamladı.

 

Ermenistan'dan "Zengezur"  ifadesine yanıt

 

Tören ve törenede "Zengezur koridoru" ifadesiinin kullanılması Ermenistanda da yankı uyandırdı. Ermenistan Bölgesel Yönetim ve Altyapı Bakanı Davit Khudatyan'a, Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın, “Zengezur Koridoru”nun Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ekonomik iş birliğini güçlendireceği yönündeki ifadesini  soruldu.

 

Armenpress'in sorusu şöyle:"Sayın Khudatyan, Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Kars-Dilucu demir yolu hattının temel atma töreninde sözde “Zengezur Koridoru”nun Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ekonomik iş birliğini nasıl güçlendireceğine dair konuştu. Bu açıklamayı nasıl değerlendirirsiniz?"

 

Khudatyan ise şu yanıtı verdi:

 

"Yalnızca Ermenistan Cumhuriyeti Hükümeti tarafından önerilen, kabul edilen veya onaylanan altyapı projeleri Ermenistan Cumhuriyeti topraklarında hayata geçirilebilir ve uygulanabilir. Bu tür projelere örnek olarak “Kuzey-Güney”, “Barış Kavşağı” ve TRIPP projeleri verilebilir. Belirtilen kriterlere uymayan hiçbir altyapı, adı ne olursa olsun, Ermenistan Cumhuriyeti topraklarında hayata geçirilemiyecektir. Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ekonomik iş birliğine gelince, Ermenistan Cumhuriyeti buna hazır ve bununla ilgilidir. İş birliğinin ulaştırma bileşeni tam olarak “Barış Kavşağı” projesinde ifade edilmektedir, TRIPP de bunun türev bir projesidir – “Uluslararası Barış ve Refah İçin Trump Yolu” programı. Bu programın uygulanmasına başlanması ve Azerbaycan ile ulaştırma bağlantılarının açılması için, 8 Ağustos’ta Washington’da kabul edilen ve Ermenistan Başbakanı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı tarafından imzalanan Bildiri uyarınca aktif şekilde hazırlanıyoruz. Ayrıca Ermenistan ile Türkiye arasındaki Gyumri-Kars demir yolu bağlantısını yeniden açmaya yönelik kamuoyuna açıklanmış bir hazırlığımız olduğunu da belirtmeyi gerekli görüyorum; bu da bölgesel karşılıklı bağlantıyı daha da güçlendirecektir. (Agos)

13:00

Haber tarihi: 23 / 08 / 2025
Haber Okunma: 3826
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google




Önceki: Başkan Fırat Akkuş: “Hayvancılık bitirilmek isteniyor”
Sonraki: İl Sağlıktan 'Fazla kilo ile mücadele kampanyası' Egzersiz videoları




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)




Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi