DEM Partili İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Özdemir AK Parti’ye geçti Iğdır’da siyasi arenada dikkat çeken bir gelişme yaşandı. DEM Parti’den Aralık ...           • Îdir’de GES: 1 Milyon 400 Bin Metrekareyi Etkiliyor Îdir’de 490 milyon TL bütçeli ve 1 milyon 400 bin metrekare üzerinde ...           • Güvenli Kentlerin Anahtarı: Kentsel Dönüşüm ve Zemin Gerçeği Türkiye, dünyanın en aktif sismik kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem hattı &uum...           • 76 Iğdır Kadın Futbol Takımı yeni sezonda 3. Lig’de mücadele edecek 76 Iğdır Kadın Futbol Takımı Yeni Sezonda 3. Lig’de Mücadele Edecek Iğdır temsilcisi y...           • Minik Rektörlerinden Unutulmaz Kartal Dansı! (video) Iğdır Üniversitesinin Minik Rektörlerinden Unutulmaz İcraat: Kartal Dansı! 23 Nisan U...           • Iğdır CHP’den 23 Nisan’da “Çocuklar İçin Gelecek” Mesajı (video) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı kutlamaları akabinde...           • Rektör Gürel’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve...           • İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Akkuş’tan Rektör Gürel’e Ziyaret Iğdır İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Akkuş’tan Rektör Gürel’e Ziyaret ...           • Vali Taşolar'ın "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" mesajı Vali M. Fırat Taşolar'ın "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" Mesajı:  "T&u...           • TÜBİTAK’tan Iğdır'a 1,5 Milyon TL’lik Yapay Zekâ Proje Desteği! TÜBİTAK’tan Iğdır Üniversitesine 1,5 Milyon TL’lik Yapay Zekâ Proje De...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Son Videolar

CHP’den 23 Nisan Manifestosu
26 İzlenme, 0 Yorum

Miniklerden Kartal Dansı!
35 İzlenme, 0 Yorum

Filiz Öğretmenden Tespitler!
85 İzlenme, 0 Yorum

Sınıf öğretmeni isyan etti!
96 İzlenme, 0 Yorum

Eğitimde şiddete tepki
91 İzlenme, 0 Yorum

Sorumsuzluktan Facia Yaşandı!
89 İzlenme, 0 Yorum

Dolandırıcılıkla mücadele!
89 İzlenme, 0 Yorum

DAİB'li Atalar Iğdırda Konuştu
140 İzlenme, 0 Yorum

Iğdır'da GES İstemiyoruz!
148 İzlenme, 0 Yorum

M. Emin Çam İçin Acil Çağrı
110 İzlenme, 0 Yorum

Halepçe Soykırımı Tanınmalı
146 İzlenme, 0 Yorum

Halepçe Kara Günün Adıdır
124 İzlenme, 0 Yorum

Kadir Gecesinin Önemi
120 İzlenme, 0 Yorum
Facebook

İstatistikler
Toplam: 3855224
Aktif: 37
Bugün: 2004
Dün: 2140
Reklam Alanı

.

Rufat Gürel: Ağaç Dikelim Iğdır Çölleşmesin

Türkiye yüzölçümünün % 29’u, Avrupa yüzölçümünün de % 43’ü orman alanından oluşmaktadır. Dünya ortalaması % 29,6 olup Türkiye orman alanı bakımından Avrupa ve dünya ortalamasının altında yer almaktadır.

Iğdır’da dönersek 81 ilin içinde en fazla ormanlık alana sahip ilimiz 1. milyon hektarlık alanıyla Antalya olurken, 161 hektar alanla en az ormanlık alana sahip ilimiz Iğdır ilidir.

Yüz ölçüme düşen ormanlık alan bakımından Karabük ilimiz % 67,3 ile birinci iken en, binde 4 ile en az orman alanına sahip Iğdır ilimiz en son sırada yer almaktadır.

Kişi başına düşen ormanlık alan Tunceli ilimiz 27,8 dekar ile birinci sıra da iken, Iğdır ili 0,0008 dekar ile yine 81 ilin içinde en sonuncu sırada bulunuyor.

2021 Dünya Hava Kirliği Raporuna göre Avrupa bölgesinde havası en kirli kent Iğdır ili. Türkiye'nin nüfusu en az kentlerinden Iğdır'da partikül madde kaynaklı hava kirliliği çok yüksek.

Iğdır’da oluşan hava kirliliğinin en önemli sebebi, İlimizin topoğrafik yapısıdır. İlimizin etrafı yüksek dağlarla çevrili, çanak şeklinde bir İl olduğundan, dağlar ilde hava sirkülâsyonuna izin vermemektedir. İlimizde rüzgâr hızı, yağış oranı ve nem oranı çok düşüktür. Kirli havanın dağılması için en az 3 m/sn civarında rüzgâr hızına ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak İlimizdeki rüzgâr hızı, yıllık ortalama 1,2 m/sn, ısınma dönemi ayların rüzgâr hızı ortalaması ise, 1.01m/sn dir. Ayrıca, İlimizde rüzgâr erozyonu da yaşanmaktadır. Rüzgâr, erozyondan aşınmış çıplak tepelerden aşındırdığı toprağı, şehrin üzerine taşımaktadır. Ülkemizde benzer coğrafi konum, topoğrafik yapı ve meterolojik koşulların hüküm sürdüğü İllerde de hava kirliliği yoğun olarak yaşanmaktadır. Ayrıca, Bölge içinde mikro klima özelliği gösteren ve inversiyon olayı yaşanmasından dolayı da kirlilik olayı fazla olan bir İl konumunda bulunmaktadır.

Ağrı Dağının zirvesi dahil % 65 hissesi Iğdır iline ait. Büyük ve Küçük Ağrı Dağları Türkiye’nin en çok rüzgâr erozyonuna ve çölleşmeye uğrayan bölgesi. Aralık ilçemiz Küçük ve Büyük Ağrı Dağının bitimi ve eteğinde kuruluna ilçemiz Aralık, Karakoyunlu, Tuzluca ilçelerimiz ve Iğdır ilimiz çölleşiyor. Bu çölleşmeye ve kirliye son verilmesi için gereğinin yazılması lazım.

Iğdır’da verimli ve yeşil tarım alanlarının yerleşime açılmaması Iğdır şehrinin zaman içinde verimli tarım alanlarının dışına , hava kirliliği sorununun çözümü için kentin güneyinde, Ağrı Dağı'nın eteklerindeki yüksek arazilere taşımak gerekir. Zamanla sınır kaplıları ve Zengezur Koridoru açılacak. Iğdır kara, demir ve hava yolu ile Azerbaycan, Türkistan’a bağlanacak. Iğdır çok önemli bir ticaret, turizm ve lojistik üst konumuna gelebilir. Buda Iğdır şehrinin nüfusunu 2 ye 3 katlayacaktır. Iğdır’ın taşınması tarım alanlarını, altyapı sorunlarını, hava kirliğini çözdüğü gibi şehri de güzel bir görünüme kavuşturur.

Tabi bunlar tek başına Iğdır’daki yaşanan hava kirliğini çözmeye yetmez. Iğdır’da doğalgazı ısınmada kullanmak, kirliye sebep olan yakıtlardan uzak durmak gerekir. En önemlisi de orman konusunda Türkiye’nin en fakir ili olan Iğdır’ı bu talihsizlikten kurtarmak lazımdır. Iğdır’da boş olan her yere ağaç dikmeliyiz. Iğdır’ı yeşillendirip gelecek kuşaklara yaşanabilir bir Iğdır bırakmak zorundayız. Havası temiz, yeşil, orman güzel bir tabiata sahip Iğdır’da yaşamak dileğiyle… Herkese selam, sevgi ve muhabbetlerimi yolluyorum. Hoşça kalın, dostça kalın.”

11:06

Haber tarihi: 09 / 05 / 2024
Haber Okunma: 635
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google




Önceki: DAP 2025 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISINA ÇIKTI
Sonraki: Türkiye’nin En Genç Muhtarı Iğdır’dan Çıktı




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)




Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi