Ülkemizin Üzerine Bocalanan Çöl Tozları Yararlı mı, Zararlı mı? Hemen her yıl İlkbaharda ve Sonbaharda çoğunlukla bu dönemlerde periyodik olarak kayna...           • AMEDSPOR ŞAMPİYON! BYE BYE HAPPİNESS Deplasmanda konuk olduğu Somaspor'u Oktay Aydın'ın golüyle 1-0 mağlup eden Amedspor, TFF 1.Li...           • “27 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü” Kutlandı Iğdır Üniversitesinde, “27 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü” Ku...           • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ermeni Patrikliği'ne taziye mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan 2012 yılından bu yana Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna...           • Su verimliliği için okullarda farkındalık eğitimleri veriliyor Su Verimliliği Seferberliği Kapsamında Okullarda Farkındalık Eğitimleri veriliyor. Tarım ve Orman...           • ABD'deki Üniversite Öğrencilerine Uygulanan Şiddete Kınama Iğdır Üniversitesinden ABD'deki Üniversite Öğrencilerine Uygulanan Şiddete Kınama ...           • Milletvekili Yılmaz Hun: Iğdır’da tarla ve bahçeler susuz..! Vekil Hun: Iğdır’da tarla ve bahçeler susuz, İşçilerin maaşı düzeltilmeli...           • Hibe Destekli Sebze Fidesi ve Soya Tohumu Dağıtımı Yapıldı İl Tarım Müdürlüğünün hazırladığı ve Bakanlık ve Iğdır İl Özel İdare...           • Tuzluca’da Buzağı, kuzu ve oğlak güzellik yarışması düzenlendi İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tuzluca İlçe Tarım ve Orman Müd&uu...           • IPARD III programı ve I. Başvuru bilgilendirme toplantısı yapıldı IPARD III programı ve I. Başvuru çağrı dönemine yönelik bilgilendirme toplantısı ...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Reklam Alanı

Facebook

Son Videolar

AMEDSPOR ŞAMPİYON!
28 İzlenme, 0 Yorum

Hun: Tarla ve bahçeler susuz
48 İzlenme, 0 Yorum

Iğdır'da 23 Nisan Halayı
60 İzlenme, 0 Yorum

Mezarlıklar ağaçlandırılıyor
75 İzlenme, 0 Yorum

Şeker pancarı ekimi başladı
97 İzlenme, 0 Yorum

Belediye personeline seslendi
242 İzlenme, 1 Yorum

Medet Serhat mezarına saldırı
146 İzlenme, 0 Yorum

M. Nuri Güneş makama geçti
208 İzlenme, 0 Yorum

GS/FB maçını izlemek istiyoruz
146 İzlenme, 0 Yorum

Asayiş ve Güvenlik Açıklaması
178 İzlenme, 0 Yorum

Tuzluca iradesi gasp edilemez
197 İzlenme, 0 Yorum

Validen anlamlı veda konuşması
159 İzlenme, 0 Yorum

STK'lardan Van tepkisi
235 İzlenme, 0 Yorum

Gündüz Güneş Halka Seslendi
377 İzlenme, 0 Yorum

Güneş: Böyle zulüm görülmedi
360 İzlenme, 0 Yorum
İstatistikler
Toplam: 2769731
Aktif: 36
Bugün: 68
Dün: 1851

AV. Yusuf Aslan: Yüksek Seçim Kurulu, Halkın Huzurunu Bozuyor

Yüksek Seçim Kurulu, Kanunları Değil AKP Hukukunu Uyguluyor


298 Sayılı Kanun’un 130. maddesine göre;

Adaylığın kesinleşmesinden sonra,

1) Adayın Türk olmadığına,

2) Adayın yaşının kanunda gösterilenden küçük olduğuna,

3) Adayın okur-yazar olmadığına veya

4) Adayın seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkûmiyeti bulunduğuna

ilişkin iddialar dışındaki nedenlerle adaylara itiraz olunamaz.

Bu kanun maddesinde, ‘adayın KHKlı olmasına’ ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Kanunda olmayan hüküm, YSK’nın 2024/80 sayılı kararıyla getirilmiştir.

Kanunda olmayan hüküm, YSK kararıyla getirilemez.

YSK, kanun koyucunun (TBMM’nin) yerine geçemez.

YSK’nın kararları, kanun gibi uygulanamaz.

YSK’nın kararları, kanunun üstünde olamaz.

YSK, dayanağını Anayasa’dan almayan bir yetki kullanamaz.

KHKlılar’a ‘vebalı’ muamelesi yapılamaz.

KHKlılar’ın seçilme hakları ellerinden alınamaz.

 

Yüksek Seçim Kurulu, Halkın Huzurunu Bozuyor

 

Anayasamızın 6. maddesine göre; “Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulu’nundur.”

Ne var ki;

- YSK, dayanağını Anayasadan ve yasalardan almayan yetkiler kullanıyor. Örneğin, KHKlıların belediye başkanı olamayacaklarına dair Anayasada ve ilgili seçim yasalarında açık bir hüküm olmadığı halde aşağıda belirtilen 2024/80 nolu kararı alarak onları ‘seçilme haklarından’ mahrum bırakıyor.

- YSK, benzer ihtilaflarda birbirinden farklı ve tutarsız kararlar veriyor. Örneğin; KHKlıların, milletvekili adayı olup seçilmesine izin verirken yerel seçimlerde aday olmalarına ve seçilmelerine izin vermiyor.

- YSK, iktidarın baskısına boyun eğerek bağımsızlığına gölge düşürüyor. Örneğin, 2019’da yapılan İstanbul BB seçimlerini rezil bir kararla iptal edebiliyor. Keza, aldığı kararlarla KHKlılara vebalı muamelesi yapan iktidarın bu hukuksuzluğuna çanak tutuyor.

- YSK, kendi içtihatlarına uymuyor. Örneğin, mühürsüz oy pusulalarının seçim sonucunu etkileyecek şekilde geçersiz sayılmasına yönelik itirazları bazen kabul ediyor bazen etmiyor.

- YSK, önüne gelen dosyaları tam olarak incelemiyor.

- YSK, adalet duygusunu yeterince tatmin etmiyor.

YSK, anayasal görevini hakkıyla yerine getirmeyince, seçimleri haksız yöntemlerle kazananlar karlı çıkıyor. Bu vahim durum, hem Cumhuriyet fikrine zarar veriyor hem demokratik işleyişi tahrip ediyor hem de toplumsal barışı ve huzuru bozuyor.

YSK, yerel seçim sürecinin ta başında 15.01.2024 tarihinde yayınladığı 2024/80 sayılı kararında “KHKlıların aday olamayacağını” önceden ilan etmiş ve bunu parti genel merkezlerine bildirmişti.

Ne var ki KHKlıların aday olamayacağına ilişkin bu karar, Anayasal ve yasal dayanaktan yoksundur.

Şöyle ki;

Anayasamızın 6. maddesine göre; “Hiçbir kimse veya organ, dayanağını anayasadan almayan bir devlet yetkisini kullanamaz.”

Anayasamızın 38. maddesine göre; “Suçluluğu hükmen (kesinleşmiş mahkeme kararıyla) sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz.”

Anayasamızın 67. maddesine göre; “Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.”

YSK’nın kararlarına itiraz edilemediği için KHKlılar ile ilgili bölümü ilişikte sunulan 2024/80 sayılı kararın sebebiyet verdiği hukuksuzluğa karşı da şu an itibariyle maalesef bir şey yapılamıyor.

Av. Yusuf Aslan

DEVA Partisi Iğdır İl Başkanı


23:00

Haber tarihi: 11 / 04 / 2024
Haber Okunma: 572
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google




Önceki: Mustafa Alagöz: Avludaki Tavus Kuşu
Sonraki: Aralık Kaymakamından Jandarma ve Emniyete Bayram Ziyareti




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)




Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi