ITSO Başkan Adayı Uğur Artantaş’tan Hisarcıklıoğlu’na Iğdır Biblosu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu Iğdır'ı ziyaret etti. ...           • AK Parti İl Başkanı Ali Kemal Ayaz, Basınla Bir Araya Geldi AK Parti Iğdır İl Başkanı Ali Kemal Ayaz, basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu AK Parti Iğdır İ...           • Geleceğin Diş Hekimleri Beyaz Önlüklerini Giydi (video) Iğdır Üniversitesi'nde Geleceğin Diş Hekimleri Beyaz Önlüklerini Giydi Iğdır Ü...           • İHD'den 24 Nisan Açıklaması: 'Tanı, Af Dile, Tazmin Et' Iğdır İHD, “24 Nisan Ermeni Soykırımı” açıklamasında, inkârın suçu...           • Îdir’de Taş Ocağı Yaşamı Zehirliyor! Muçê köyünde HAKRA firmasına ait taş ocağı için "kapasite artışı" ad...           • DEM Partili İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Özdemir AK Parti’ye geçti Iğdır’da siyasi arenada dikkat çeken bir gelişme yaşandı. DEM Parti’den Aralık ...           • Îdir’de GES: 1 Milyon 400 Bin Metrekareyi Etkiliyor Îdir’de 490 milyon TL bütçeli ve 1 milyon 400 bin metrekare üzerinde ...           • Güvenli Kentlerin Anahtarı: Kentsel Dönüşüm ve Zemin Gerçeği Türkiye, dünyanın en aktif sismik kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem hattı &uum...           • 76 Iğdır Kadın Futbol Takımı yeni sezonda 3. Lig’de mücadele edecek 76 Iğdır Kadın Futbol Takımı Yeni Sezonda 3. Lig’de Mücadele Edecek Iğdır temsilcisi y...           • Minik Rektörlerinden Unutulmaz Kartal Dansı! (video) Iğdır Üniversitesinin Minik Rektörlerinden Unutulmaz İcraat: Kartal Dansı! 23 Nisan U...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Son Videolar

Diş Hekimleri Önlükleri Giydi
24 İzlenme, 0 Yorum

CHP’den 23 Nisan Manifestosu
41 İzlenme, 0 Yorum

Miniklerden Kartal Dansı!
49 İzlenme, 0 Yorum

Filiz Öğretmenden Tespitler!
89 İzlenme, 0 Yorum

Sınıf öğretmeni isyan etti!
102 İzlenme, 0 Yorum

Eğitimde şiddete tepki
94 İzlenme, 0 Yorum

Sorumsuzluktan Facia Yaşandı!
93 İzlenme, 0 Yorum

Dolandırıcılıkla mücadele!
96 İzlenme, 0 Yorum

DAİB'li Atalar Iğdırda Konuştu
144 İzlenme, 0 Yorum

Iğdır'da GES İstemiyoruz!
153 İzlenme, 0 Yorum

M. Emin Çam İçin Acil Çağrı
113 İzlenme, 0 Yorum

Halepçe Soykırımı Tanınmalı
150 İzlenme, 0 Yorum

Halepçe Kara Günün Adıdır
127 İzlenme, 0 Yorum
Facebook

İstatistikler
Toplam: 3856757
Aktif: 19
Bugün: 340
Dün: 2201
Reklam Alanı

.

Iğdır Milletvekili Dr.Eksik, Iğdır'a Kanser Araştırma Merkezi İstedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Iğdır'da son yıllarda artış yaşanan kanser vakaları ve bu vakaların önlenmesi için Onkoloji bölümü ve Kanser Araştırma Merkezinin olmamasını Sağlık Bakanlığı'na sordu.

Verdiği soru önergesinin gerekçesin de , " Türkiye’de son yıllarda artış gösteren, toplum ve insan sağlığını önemli şekilde tehdit eden kanser vakaları, seçim bölgem olan Iğdır ilinde giderek yaygınlaşmaktadır. Kanser Iğdır’da sık görülen bir hastalık olmasına rağmen koruyucu sağlık hizmetinde çok ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Iğdır ilinde Onkoloji bölümü ve Kanser Araştırma Merkezinin olmamasından kaynaklı hastalara yönelik erken tanı yöntemleri ve hastalığı tedavi etmeye yönelik bir sağlık politikası pratiğe geçirilememiştir. Kanser hastalığı Iğdır ilinde sık görülmesine rağmen gerekli tedbirler alınamamaktadır. Farklı tanıların teşhisinin gecikmesinden dolayı hastaların sağlık sorunları artmakta ve maddi mağduriyetler yaşanmaktadır" denildi.

Önergenin gerekçesinin devamında, "Ayrıca Sovyetler Birliği tarafından dönemin ilkel teknolojisiyle 1970’li yıllarda inşa edilen, 1988 tarihinde kapatılan ancak 1995 yılında yeniden faaliyete geçirilen, şu anda hasarlı bir şekilde aktif halde bulunan Ermenistan Nükleer Santrali (Metsamor), Iğdır iline 16 km uzaklıktadır. Uzmanlara göre santralin olası bir patlama, deprem durumunda Çernobil felaketinden daha büyük sonuçlara sebep olabilecek, radyoaktif maddelerin atmosfere yayılması durumunda tehlikenin boyutları büyük bir coğrafyayı kapsayacağı tahmin edilmektedir. Iğdır iline yakın mesafede bulunan Nükleer Santral’in yaygın olarak görülen kanser vakalarına etkisi olduğu düşülmektedir" ifadelerine yer verildi.

Gerekçelerin ardından HDP'li vekil Eksik tarafından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle Meclisi verilen soru önergesinde şu sorular yöneltildi:"

* Iğdır ilinde Kanser Araştırma Merkezi açılması noktasında bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur? Bu doğrultuda bakanlığınızın bir eylem planı var mıdır?

*Iğdır ilinde son 10 yıl içinde kanser teşhisi konulan ve kanser şüphesi ile sevk edilen kişi sayısının yıllara göre dağılımı kaçtır? Son 10 yıl içinde Iğdır ilinde kanserden kaynaklı hayatını kaybeden kişi sayısı kaçtır ve bu kişilerin yaş aralıklarını gösteren bir veri mevcut mudur?

*Iğdır Ovasında radyasyon ölçümü yapılmakta mıdır? Radyasyon ölçümü yapılıyorsa bu oranı kamuoyu ile paylaşacak mısınız?

*Toplum ve insan sağlığı açısından önemli bir sorun olan kanser hastalığında ve sonrasında yaşanan ilaçlara erişim ve özel hastanelerde kanser cerrahisi işlemleri gibi sorunların giderilmesi hususunda Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur? Var ise Kamuoyu ile paylaşacak mısınız?

*Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vatandaşlara kanser ile mücadele, kanser hastalığının belirtileri konulu eğitim programları veya bilgilendirme yapılmakta mıdır?

*Iğdır ilinden diğer illere kanser şüphesiyle sevk edilen hasta sayısı kaçtır?

*Ermenistan Metsamor Nükleer Santralinin halk sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılması adına Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır veya olacak mıdır?

*Ermenistan Metsamor Nükleer Santralinin kapatılması için uluslararası anlamda bir çalışmanız var mıdır veya olacak mıdır?"

Haber tarihi: 06 / 12 / 2018
Haber Okunma: 1303
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google




Önceki: Sağlık Çalışanlarının Döner Sermayesi Dönmüyor!
Sonraki: Kurtuluşun 103 Yılı Kutlu Olsun: Tarihi Belgelerde Iğdır'ın Kurtuluşu




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)




Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi