
Ulu Cami cemaati bitişiğe banka yapılmasına karşı - Murat AKKUŞ

Ulu Cami cemaati bitişiğe banka yapılmasına karşı
Yazar: Murat AKKUŞ |
Tarih: 18 / 11 / 2025 |
Yazı Okunma: 236
Ulu Cami Cemaati Bitişiğe Banka Şubesinin Yapılmasını Karşı
Iğdır şehir merkezinde bulunan dört minareli Ulu Camii'nin kıble cephesine yapılması planlanan banka şubesi, cami cemaati ve mahalle sakinlerinin tepkisini çekiyor.
"İmam faiz haram diyor, Duvarın öbür tarafında banka şubesi olmamalı!"
Yıkılan banka şubesinin yerine yenisinin yapılmasına karşı olan cami cemaatinden İbrahim Armağan, “Camii’de imam vaaz verirken faiz haram diyor. Duvarın öbür tarafında banka şubesi var. Çevre ve şehircilik bakanlığı Haydar Aliyev parkında bulunan yer altı pasajı esnafının dükkânlarını nasıl istimlâk edip parka katı ise bankanın yerini de istimlâk ederek parka katmalı. Park alanı da genişletilmiş olur, camii de daha görünür hale gelir. Belediye buraya ruhsat vermeyerek yeşil alan ilan etmelidir.” Diyor.

İbadethanenin yanında banka olmaz diyen cemaat, caminin hemen yanında faaliyete geçecek bankanın ibadet ortamını olumsuz etkileyeceğini savunarak projenin durdurulmasını talep etti.
Ulu Camii cemaati, özellikle banka binasının caminin kıble cephesine denk gelmesinin kabul edilemez olduğunu belirtiyor. Yurttaşlar, caminin manevi atmosferine zarar verebileceğini düşündükleri bankanın yapımının durdurulması için yetkililere çağrıda bulundular.
Bazı cemaat üyeleri, caminin çevresinde dini dokuyu ve manevi alanı koruyacak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu dile getirerek bu tür yapıların cami çevresinde ibadet ve huzur ortamını bozabileceğini belirtti.
Bankanın yeri istimlak edilerek parka katılmalı
Bankanın yeri istimlak edilerek ya parka katılmalı ya da camiye tahsis edilmeli. Caminin avlusu ve morgu olmadığı gibi cenaze yıkama yeri, cenaze namazı kılınacak yeri de yok. Bu yönlü de değerlendirilebilir.
Cami yanındaki inşaat alanında yıkım çalışmaları devam ederken, Bankanın kısa süre içinde yeniden yapılarak açılması için hazırlıkların sürdüğü belirtiliyor. Bu durum, cami cemaatinin tepkilerinin artmasına neden oluyor.
Yetkililerden açıklama bekleyen Cemaat ve mahalle sakini esnaflar, konuyla ilgili olarak valilik, Çevre ve şehircilik il müdürlüğü, müftülük, belediye ve ilgili diğer kurumların adim atmasını istiyorlar.
Yurttaşlar, ibadet alanlarının çevresinin korunmasını talep ederek, hem mimari hem de manevi açıdan cami ile uyumsuz bir yapının bölgeye yakışmadığını belirttiler.
Haydar Aliyev Parkı kentin nefes alanıdır
Bazı yurttaşlar, Haydar Aliyev Parkı’nın kentin nefes alanlarından biri olduğuna dikkat çekerek, park ve cami çevresinde faizin döndüğü bir mekânın açılmasına karşı olduklarını ifade ettiler. Mahalle sakinleri, bölgenin kamusal ve manevi değerlerinin korunmasının önemine vurgu yaptı.
Cami çevresine banka yapılmasıyla ilgili tartışmanın önümüzdeki günlerde yerel gündemde daha geniş yer bulması bekleniyor. Park ve cami alanının önemine işaret eden mahalle sakinleri ve cami cemaati, projeyle ilgili resmi bir açıklamanın yapılmasını beklerken, konuya ilişkin tartışmaların Iğdır kamuoyunda sürmesi öngörülüyor.
17:32
| Ulu Cami cemaati bitişiğe banka yapılmasına karşı | ![]() |
| Murat AKKUŞ | |
| Tarihi ve kültürel değerlerimizi yok etmekte üstümüze yok | ![]() |
| Akay AKTAŞ | |
| Dağ Fare Doğurdu!.. | ![]() |
| Ayhan ONGUN | |
| İddianame | ![]() |
| Zeki SARIHAN | |
| Adalet Mi! | ![]() |
| Adem TANIŞMAN | |
| Herkes Kendi Eriğini Yesin | ![]() |
| Fatma Çetin KABADAYI | |
| AHMEDO... | ![]() |
| Ziya Yıldırım GÜNTEKİN | |
| Cehalet Karanlıktır, Hiç Bir Işık Onu Aydınlatamaz | ![]() |
| Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr. | |
| Rêy û Rêwîtî | ![]() |
| Mehmet AVCI | |
| Ardahanlıların Birlikteliği, Aşiretler Partisi… | ![]() |
| Fakir YILMAZ | |
| Deprem bölgesinde matrah artışı ve vergi artırımı geldi | ![]() |
| Abdulhadi AKMUGAN YMM.Bağımsız Denetçi |
|
| Topçu Bebel Garcia'nın Franko faşizmini mundar ettiği eylem | ![]() |
| Daşkacı Ewdo | |
| 10 Ekim 2015 Ankara Garı! Affetmeyeceğiz, Unutmayacağız! | ![]() |
| Hasan ÇATAK | |
| NARİN | ![]() |
| Av. Resul Barış Mızrak | |
Iğdır Belediyesi
Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü
Iğdır İl Tarım Müdürlüğü
Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü
Iğdır İl Milli Eğitim
Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü
Iğdır İl Özel İdare
Iğdır Gençlik ve Spor
Iğdır Havalimanı
Iğdır SGK
Iğdır TSO
Iğdır Barosu
Aralık Belediyesi
Karakoyunlu Belediyesi
Tuzluca Belediyesi
Halfeli Belediyesi
Cumhuriyet Gazetesi
Karar Gazetesi
Fotomaç Gazetesi
DHA
Artı Gerçek
Milli Gazetesi
Azerbaycan Haber Ajansı
Agos Gazetesi
OdaTv
T24
Tele1
Ermeni Haber Ajansı
KrdNews
Amerika'nın Sesi
Evrensel Gazetesi
Haber Önü
Sözcü Gazetesi
• Rûdaw
• Bernamegeh
• Kürdistan24
• Kundir
• Şalom Gazetesi
• Mezopotamya Ajansı
• Bitlisname
• JİNNEWS
Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi