DEM Partili İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Özdemir AK Parti’ye geçti Iğdır’da siyasi arenada dikkat çeken bir gelişme yaşandı. DEM Parti’den Aralık ...           • Îdir’de GES: 1 Milyon 400 Bin Metrekareyi Etkiliyor Îdir’de 490 milyon TL bütçeli ve 1 milyon 400 bin metrekare üzerinde ...           • Güvenli Kentlerin Anahtarı: Kentsel Dönüşüm ve Zemin Gerçeği Türkiye, dünyanın en aktif sismik kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem hattı &uum...           • 76 Iğdır Kadın Futbol Takımı yeni sezonda 3. Lig’de mücadele edecek 76 Iğdır Kadın Futbol Takımı Yeni Sezonda 3. Lig’de Mücadele Edecek Iğdır temsilcisi y...           • Minik Rektörlerinden Unutulmaz Kartal Dansı! (video) Iğdır Üniversitesinin Minik Rektörlerinden Unutulmaz İcraat: Kartal Dansı! 23 Nisan U...           • Iğdır CHP’den 23 Nisan’da “Çocuklar İçin Gelecek” Mesajı (video) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı kutlamaları akabinde...           • Rektör Gürel’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve...           • İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Akkuş’tan Rektör Gürel’e Ziyaret Iğdır İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Akkuş’tan Rektör Gürel’e Ziyaret ...           • Vali Taşolar'ın "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" mesajı Vali M. Fırat Taşolar'ın "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" Mesajı:  "T&u...           • TÜBİTAK’tan Iğdır'a 1,5 Milyon TL’lik Yapay Zekâ Proje Desteği! TÜBİTAK’tan Iğdır Üniversitesine 1,5 Milyon TL’lik Yapay Zekâ Proje De...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Son Videolar

CHP’den 23 Nisan Manifestosu
22 İzlenme, 0 Yorum

Miniklerden Kartal Dansı!
31 İzlenme, 0 Yorum

Filiz Öğretmenden Tespitler!
81 İzlenme, 0 Yorum

Sınıf öğretmeni isyan etti!
93 İzlenme, 0 Yorum

Eğitimde şiddete tepki
88 İzlenme, 0 Yorum

Sorumsuzluktan Facia Yaşandı!
86 İzlenme, 0 Yorum

Dolandırıcılıkla mücadele!
86 İzlenme, 0 Yorum

DAİB'li Atalar Iğdırda Konuştu
137 İzlenme, 0 Yorum

Iğdır'da GES İstemiyoruz!
145 İzlenme, 0 Yorum

M. Emin Çam İçin Acil Çağrı
107 İzlenme, 0 Yorum

Halepçe Soykırımı Tanınmalı
143 İzlenme, 0 Yorum

Halepçe Kara Günün Adıdır
121 İzlenme, 0 Yorum

Kadir Gecesinin Önemi
117 İzlenme, 0 Yorum
Facebook

İstatistikler
Toplam: 3854824
Aktif: 38
Bugün: 1442
Dün: 2140
Reklam Alanı

.

Kanaat Önderleri - Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr.

Kanaat Önderleri

Yazar: Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr. |  Tarih: 19 / 12 / 2022 |  Yazı Okunma: 367


Diğerlerini bilenler akıllıdır, ama kendini bilenler daha akıllıdır. Diğerlerini kontrol edenler kuvvetli olabilirler, ama kendini kontrol edebilenler, çok daha güçlüdürler. (Lao-Tsu)

Kanaat önderliği, kapalı toplumların ürettiği, toplumun geleneksel ve ataerkil yapısı ile din ve kültürel alışkanlıklar tarafından şekillenen bir yapıdır.

Toplumlarda aşiret ve cemaat yapısı mevcuttur. Kapalı, feodal toplumlar bir lider tarafından temsil edilmektedir. Kanaat önderleri genellikle aşiret lideri veya din görevlileridir. Kanaat önderliği daha çok dini ve geleneksel yapının etkin olduğu toplumlarda etkilidir. Güvenilen bu kişiler çevre tarafından kanaat önderi olarak kabul edilmekteler.

Kanaat önderlerinin görevi, toplumdaki husumetleri gidermek ve toplumu barıştırmaktır.

Toplumlar eski çağlardan beri kendi içinde “kanaat önderleri” çıkarmış, toplumda var olan sorunları çözmek, bazı kararlar almak, birlik ve beraberlik için uzlaşı sağlamak, kavgaları önlemek amacı güdülmektedir.

Kanaat önderliği daha çok, hukukun işlemediği ve hukuki boşlukların bulunduğu toplumlarda işlev görmektedir.

Cemaat yapısına sahip kapalı toplumlarda bir temsilciye, bir öndere ihtiyaç duyulmaktadır. Toplumun ihtiyaç duyduğu ve problemleri çözen bu kişiler kanaat önderleridir.

Kanaat önderliği, din ve geleneğin etkisinde şekillenir. Kadim kültürden beslenir, bu şekilde toplumun her alanında kendini göstermektedir.

Tarih boyunca toplumlara katkı sağlayan “Kanaat önderleri” günümüzde, bunların birçoğu siyasetle tanışmış ve farklı misyonlar yüklenmişlerdir.

Boşaltılan köylerde şehre gelenler, bir türlü şehirleşemez, tam aksine şehirleri köylere çevirirler. Çünkü köylü kolay kolay alışkanlıklarından vazgeçemez.

Kan davalarının barış yemeklerinde, arazi davalarında ve sömürülen kadınların namus davalarında da bunlar başroldedirler. Konvoylarla gelir ve alkışlanırlar, sanki çoğu davaların azmettiricisi kendileri değilmiş gibi.

Bazıları siyasi yollarla, normal vatandaşın ömründe çözemediği işleri, devlet kapısında tereyağından kıl çeker gibi hallederler.

Bu tip kişiler, varoşlarda özellikle seçim dönemlerinde siyasi önderliğe oynuyorlar. Kendilerine yakın insanların oylarını pazarlık konusu yaparak rant elde ediyorlar. Her işe burunlarını sokarak, hem gülünç hem de can acıtıcı oluyorlar.

Büyük şehirlerde herkes bir aidiyet peşinde, Mikro milliyetçilik yaygınlaşıyor. Hemşeri ve aşiret dernekleri, federasyonları çoğalıyor ve bunların başında “Kanaat önderi”

Yıllarca köylerden kovulup şehirlere yerleşen, tefecilik,yapsatçılık,koyun kaçakçılığıyla  palazlanan uyanıklar veya bazı miras yiyenler, uygunsuz bir gömlek ve kravatla  birçok “Kanaat önderi” türemiş.

 Aşiret federasyonları, hemşeri dernekleri kurulmuş, ağalar türemiş, Mevlitlerde, taziyelerde ve düğünlerde bunlar boy gösteriyorlar. Devlet ve siyasiler çıkar ve oy hesabı ile bunların sırtını sıvazlayınca, bunlar artık hem kanaat önderi, hem karıştırıcı hem de suç önderi olabiliyorlar.

Kanaat önderliği ile insanların duygu ve düşünceleri sömürülmekte, istismar edilmektedir. İktidarlar tarafından, aşiret temsilcileri kanaat önderi olarak öne çıkarılmakta ve aşiretlerin dernekleşmesine yol açmaktadır.

Aşiretçilik yeniden yükselen değer haline getiriliyor. Bunun arkasında tabi ki politik çıkarlar ve hesaplar vardır.

Koruculuk sistemi de bu yapının bir parçasıdır. Kan bağına dayanan bir sosyoekonomik yapı olan aşiret, uluslaşma sürecinin öncesine dayanan bir örgütlenme biçimidir. Bu olup bitenler, uluslaşmanın önüne set çekmektir, uluslaşma surecini engellemektir.

Kendi çevresi ve hatta ailesi ile kavgalı bazı kişiler, barışı bile para ile şöhret için yaparlar. Bu gün “Kanaat önderi” despotik ve egemen güçlerin bir ürünüdür.

13:19




Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Yazarın diğer yazıları
Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail *
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)

Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi