İsfahan’da 10 Bahai kadına 90 yıl hapis cezası

İsfahan’da 10 Bahai kadına toplam 90 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, kadınlara para cezaları ve dijital medya ile yurtdışına çıkış yasakları da getirdi.
İran’ın İsfahan kentinde yaşayan Bahai inancına mensup 10 kadına, İsfahan Temyiz Mahkemesi 47. Şubesi tarafından toplamda 90 yıl hapis, para cezası ve ek yaptırımlarla ceza verildi.Mahkeme kararı gıyaben verildi ve sözlü olarak sanıkların avukatlarına iletildi. Buna göre, Yeganeh Agahi, Yeganeh Rouhbakhsh, Arzoo Sabhanian, Mojgan Shahrezayi, Shana Shoghi Far, Neda Badakhsh, Parastoo Hakim ve Negin Khademi, “İslam’a aykırı sapkın eğitim faaliyeti yürütmek”, “Bahailiği Müslümanlar arasında yaymak”, “İran İslam Cumhuriyeti aleyhine propaganda yapmak” ve “düşman gruplarla (Beyt-ül Adl) işbirliği” suçlamalarıyla her biri 10 yıl hapis ve 100 milyon tümen para cezasına çarptırıldı.
Bahareh Lotfi ve Neda Emadi ise aynı suçlamalarla 5’er yıl hapis ve 50 milyon tümen para cezasına mahkûm edildi.
Yurtdışı ve dijital medya kullanımı yasağı
Ayrıca 10 kadına 2 yıl yurtdışına çıkış yasağı ve 2 yıl dijital medya kullanım yasağı getirildi. Mahkeme kararıyla birlikte sanıkların evlerinden el konulan telefon, bilgisayar, dijital cihaz, altın takılar ve dolarların da “Müslümanlar Fonu (devlet)” lehine müsadere edilmesine hükmedildi.
Ne olmuştu?
Söz konusu 10 kadın, 23 Ekim 2023’te güvenlik güçlerince gözaltına alınmış, yaklaşık iki ay sonra farklı tarihlerde kefaletle İsfahan Doulabad Cezaevi’nden serbest bırakılmıştı. Savcılığın hazırladığı iddianamenin ardından, söz konusu davanın ilk duruşması 23 Eylül 2024’te İsfahan Devrim Mahkemesi 1. Şubesi’nde görülmüştü. Bahailiğe mensup Yeganeh Agahi’nin daha önce de gözaltına alındığı belirtiliyor. (Jinnews)
17:52
Haber tarihi: 06 / 10 / 2025
Haber Okunma: 107
Haber Yorumları: 0
Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.