Iğdır Hak-İş : Kadın, genç ve engelli istihdamı arttırılmalıdır Hak-İş Konfederasyonu Iğdır İl Başkanlığı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutlama...           • IĞDIR'DA 1 MAYIS COŞKUSU KESK Iğdır İl Temsilciliği. Eğitim-Sen, DİSK, İnsan Hakları Derneği Iğdır Temsilciliği, Özg&u...           • Has Bahçede 8 Farklı Badem Türü ve 150 Ağaç Bulunuyor Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma,  Şehit Bülent Yur...           • Çiftçi Eğitimlerine Yönelik Anket Çalışmaları Yapılıyor İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Teknik Personeli Çiftçi Eğitimlerine...           • Iğdır'dan ABD’deki Üniversitelerin Gazze Eylemlerine Destek Gösterisi! Iğdır Üniversitesi Öğrenci Topluluklarından ABD’deki Üniversitelerin Gazze Ey...           • Ülkemizin Üzerine Bocalanan Çöl Tozları Yararlı mı, Zararlı mı? Hemen her yıl İlkbaharda ve Sonbaharda çoğunlukla bu dönemlerde periyodik olarak kayna...           • AMEDSPOR ŞAMPİYON! BYE BYE HAPPİNESS Deplasmanda konuk olduğu Somaspor'u Oktay Aydın'ın golüyle 1-0 mağlup eden Amedspor, TFF 1.Li...           • “27 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü” Kutlandı Iğdır Üniversitesinde, “27 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü” Ku...           • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ermeni Patrikliği'ne taziye mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan 2012 yılından bu yana Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna...           • Su verimliliği için okullarda farkındalık eğitimleri veriliyor Su Verimliliği Seferberliği Kapsamında Okullarda Farkındalık Eğitimleri veriliyor. Tarım ve Orman...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Reklam Alanı

Facebook

Son Videolar

Iğdır'da 1 Mayıs coşkusu
21 İzlenme, 0 Yorum

Efe Tabak 1 Mayıs konuşması
22 İzlenme, 0 Yorum

Huzurun sesi Karasu Bulakbaşı
25 İzlenme, 0 Yorum

AMEDSPOR ŞAMPİYON!
41 İzlenme, 0 Yorum

Hun: Tarla ve bahçeler susuz
65 İzlenme, 0 Yorum

Iğdır'da 23 Nisan Halayı
74 İzlenme, 0 Yorum

Mezarlıklar ağaçlandırılıyor
88 İzlenme, 0 Yorum

Şeker pancarı ekimi başladı
113 İzlenme, 0 Yorum

Belediye personeline seslendi
270 İzlenme, 1 Yorum

Medet Serhat mezarına saldırı
163 İzlenme, 0 Yorum

M. Nuri Güneş makama geçti
224 İzlenme, 0 Yorum

GS/FB maçını izlemek istiyoruz
158 İzlenme, 0 Yorum

Asayiş ve Güvenlik Açıklaması
190 İzlenme, 0 Yorum

Tuzluca iradesi gasp edilemez
213 İzlenme, 0 Yorum

Validen anlamlı veda konuşması
172 İzlenme, 0 Yorum
İstatistikler
Toplam: 2771745
Aktif: 92
Bugün: 185
Dün: 1802

Çocuk Yaşta İsmini Dahi Bilmediği Erkekle Evlendirildi

Ailesi tarafından çocuk yaşta ismini dahi bilmediği bir erkekle evlendirilen Miyaser Alagöz, yaşadığı travmanın uzun yıllar devam ettiğine dikkati çekerek, bu tür evliliklerin kabul edilmemesi gerektiğini belirtti.

Dünya genelinde her yıl milyonlarca çocuk farklı şekillerde istismara maruz bırakılıyor. Bu istismarın en yaygın biçimlerinden birisi ise evlilik. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) geçtiğimiz Mart ayında açıkladığı analizler de bu durumu açıkça ortaya koydu. UNICEF, analizleriyle yaklaşık 650 milyon kadının çocuk yaşta evlendirildiği tahmininde bulundu. Yine pandemi sürecinde okulların kapanması, ekonomik zorluklar ve ailelerin kaybedilmesi nedeniyle bu oranın daha artacağına işaret etti. 

Kanunen yasak olmasına rağmen önüne geçilmeyen erken yaşta evliliklerin yaşandığı ülkelerden birisi de Türkiye. Ülkede her yıl binlerce çocuk zorla evlendirilirken, bu durumun önünü alacak yasalar ve sözleşmeler ise hükümet tarafından hedef alınıyor. Bu durum zorla evlendirilen çocukların sayısını arttırıyor, çocukların yaşadıkları ağır travmanın da derinleşmesini neden oluyor. Yaşadığı travmayı uzun yıllar atlatamayan ve çocuk yaşta evlendirilen kadınlardan birisi de Miyaser Alagöz.

Sadece Yaşını Biliyordu

Iğdır’ın Hakveyis Mahallesi’nde yaşayan Alagöz, daha 16 yaşındayken ailesi tarafından ikinci eş olarak 45 yaşındaki bir erkekle evlendirildi. Alagöz, ismini dahi bilmediği bir erkekle evlendirildikten sonra uzun yıllar hem korku hem de üzüntüsüyle baş etmek zorunda kaldı. Alagöz, geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren erkekle evlendirilme süreci ve yaşadıklarını anlattı.

Evliliğin ne anlama geldiğini dahi bilmediği bir yaşta zorla evlendirildiğini belirten Alagöz, babası dışında kimsenin bu karardan haberi olmadığını aktardı. “İki kadın bir erkek eve geldi ve nişan yaptılar" diyen Alagöz, "evleneceksin" dendiğinde şaşırdığını ve ne yapacağını bilemediğini anlattı. Alagöz, "Nişandan 3 gün sonra köyden bir kadına sordum, O anlattı. Nişanlandığım kişinin sadece yaşını biliyordum. Bu duruma itiraz ettim ama kimse dinlemedi" dedi.

Ailelerin Hakkı Yok

Evlendirildiği kişinin ilk eşinin de bu duruma karşı olduğunu ve sürekli üzüldüğünü kaydeden Alagöz, 6-7 yıl boyunca bu duruma alışamadığını ifade etti. Alagöz, yaşadıklarını şöyle anlatmaya devam etti: "Her gün ağlıyordum. Çok zor bir durumdu. O evde büyüdüm. Bu durum beni zorla evlendirenlerin suçuydu. Çocukların hayatına anne ve babalar karar vermemeli. Babamın böyle bir hakkı yoktu. Eşimin birinci eşi de bu durumu hak etmemişti. Ona da büyük haksızlıktı. Bu evliliklere karşı çocukların korunması gerekiyor. Kadınlar da bu durumu kabul etmemeli. Kadınlarla erkekler eşit haklara sahip olmalı." (MA)

Haber tarihi: 13 / 04 / 2021
Haber Okunma: 1027
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google




Önceki: Ünsal: Dağlık-Karabağ’da ‘İskender M’ kullanan Ermenistan Yargılanmalı
Sonraki: Kurtuluşun 103 Yılı Kutlu Olsun: Tarihi Belgelerde Iğdır'ın Kurtuluşu




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)




Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi